Mintaprojektek

Gyönyörű hely a Gödöllői Királyi Kastély. Nem véletlen, hogy Erzsébet királyné 1866-ban, első látogatása alkalmával azonnal beleszeretett. Sokan vagyunk ezzel így azóta is.

Mint ahogy azt 1994-ben a Társaság alapítói, kinyilvánították, a gödöllői Grassalkovich kastély-együttesnek „minden elemében a magyar kultúra, művészet szellemiség és annak vonzerejéből táplálkozó kulturális és konferencia turizmus élő kastélyává, a nemzetközi és belföldi piacokon is keresett, üzletileg működőképes komplexummá” kell válnia.

A célkitűzés mit sem változott, ezért dolgozunk mindannyian, akik a Kastélyt szeretjük. Ezt szolgálta a felújítás IV. üteme – a Rudolf- és Gizella-szárnyak felújítása és a park revitalizáció.

Betonban és aranyban mérve sosem élt meg a Kastély ekkora fejlesztést: 1600 nm épület, 5,5 ha park újult meg az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretén belül az Európai Unió és a magyar állam által nyújtott 1,6 milliárd forintos forrásból. Hatalmas munka egy ekkora projekt. Még 2007-ben kezdtük előkészíteni a „Gödöllői Királyi Kastély komplex, környezetbarát üzemeltetését lehetővé tevő újjáépítése és családbarát szolgáltatásokkal történő fejlesztése” címre hallgató uniós projektet. Bár a felújítás fizikai kivitelezése kevesebb mint egy évet vett igénybe, az előkészítéssel, megvalósítással együtt ez egy jó három esztendős elfoglaltságot jelentett.

Befejeződhetett az állandó kiállítás terének felújítása, új és méltó helyet kaptak az időszaki tárlatok. Fontos szolgáltatásbővítés az audio guide, a gépi tárlatvezető rendszer, amelynek segítségével könnyebben informálhatjuk – főként – az egyénileg hozzánk látogató vendégeinket. A gyerekeknek számítógépeket és rajta „kastélyos” játékokat nyújt a megújult kastély, így is élvezetesebbé téve számukra az ismeretszerzést, megszerettetvén velük a Kastélyt és a történelmet.

 

Ez a projekt és a kastély is olyan, amelyet mindenkinek látnia kell!

MEGOSZTÁS: